Spring naar content

21 september 2018

Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias winnaars C.C.S. Crone Stipendia 2018

Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias zijn dit jaar de winnaars van de C.C.S. Crone Stipendia. Deze beurs wordt door de gemeente Utrecht toegekend aan beloftevolle Utrechtse auteurs. Burgemeester Jan van Zanen overhandigt de drie winnaars de stipendia tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU), op zaterdag 22 september om 17.00 uur in Het Literatuurhuis.

De jury van de C.C.S. Crone Stipendia 2018 ontving 25 aanmeldingen waarvan 22 aan de voorwaarden voldeden om in aanmerking te komen voor een stipendium. Deze 22 inzendingen waren afkomstig van in Utrecht woonachtige auteurs met minimaal een contract met een erkende uitgeverij of maximaal drie reeds gepubliceerde boeken bij een erkende uitgeverij. De stipendia bedragen € 2.500,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

De winnaars van 2018
Vooral de hoge kwaliteit van de poëzie-inzendingen verraste de jury dit jaar. De C.C.S. Crone Stipendia zijn dan ook toegekend aan drie dichters. Zij sprongen er voor de jury overduidelijk uit door de kracht van hun taalgebruik. De inzendingen van Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias raakten en overtuigden de juryleden.

Hanneke van Eijken
Publicatie(s): Papieren veulens (Prometheus, 2013), Kozijnen van krijt (Prometheus, 2018)
Uit het juryrapport: ‘Haar beelden zijn sterk, verrassend, telkens scherp en nauwkeurig geformuleerd en hebben daardoor een enorme zeggingskracht.’

Radna Fabias 
Publicatie(s): Habitus (De Arbeiderspers, 2018)
Uit het juryrapport: ‘Fabias durft in haar gedichten de volle bandbreedte van de poëzie te benutten: ze is analytisch en lyrisch, ze is puntig en wijdlopig, ze is kritisch en bezwerend, ze fluistert en ze schreeuwt.’

Mia You
Publicatie(s): I, Too, Dislike it (1913 Press, 2016)
Uit het juryrapport: ‘De jury was onder de indruk van de enorme power en zeggingskracht van haar gedichten. Uit de gedichten spreekt een heel mooi beheerste woede; die dreiging maakt haar teksten spannend.

Over de C.C.S. Crone Stipendia
De C.C.S. Crone Stipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914 -1951). Ze worden ter beschikking gesteld door de gemeente Utrecht en uitgereikt in samenwerking met Het Literatuurhuis. In 2017 waren de laureaten Gerda Blees, Patrick Pouw en Tom Hofland.

De jury bestond dit jaar uit Daphne de Heer, directeur van SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), Fabian Stolk universitair docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht en Enne Koens toneel- en kinderboekenschrijver.

Het International Literature Festival Utrecht (ILFU)
Het ILFU startte op 15 september met een openingsweekeinde tijdens het Utrecht Uitfeest en eindigt op zaterdag 29 september met de 36ste Nacht van de Poëzie. De Anna Karenina Voorleesmarathon loopt als een rode draad door het programma. Gedurende twee weken zijn er gesprekken met internationale auteurs zoals guest of honour John Irving en de Britse meester Julian Barnes. Daarnaast zijn er exclusieve Book Clubs, literaire film- en theatervoorstellingen, programma’s in de boekwinkels en dichters- en stadswandelingen. Het ILFU is een productie van Het Literatuurhuis.

Share