Spring naar content

24 augustus 2018

Legendarische Turkse zangeres Selda Bağcan eenmalig op ILFU

Selda

Vier jaar na haar optreden op muziekfestival Le Guess Who? keert Selda Bağcan terug naar Utrecht voor een concert tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Op dinsdag 25 september treedt de legendarische Turkse zangeres met haar band Boom Pam op in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. De kaartverkoop start per direct. Het ILFU presenteert dit optreden in samenwerking met Le Guess Who?.

Het ILFU verwelkomt Selda Bağcan voor een eenmalig optreden in Nederland. Haar sociaal-politiek geëngageerde teksten, de psychedelische interpretatie van Turkse folkmuziek en de emotionele voordracht maken haar tot een icoon. Ze verkocht miljoenen exemplaren van haar singles en albums maar belandde meerdere keren in de gevangenis door haar politiek activisme. Selda Bağcan heeft vele internationale bewonderaars en inspireerde artiesten als St. Vincent, tUnE-yArDs en Antony Hegarty.

De protestsongs van Selda Bağcan
Al meteen vanaf het begin van haar inmiddels bijna vijftig jaar durende carrière had Selda Bağcan de reputatie een van de meest politiek uitgesproken singer-songwriters van Turkije te zijn. Ze werd de Turkse Bob Dylan genoemd en er waren vergelijkingen met Joan Baez en Joni Mitchell. In latere jaren experimenteerde ze steeds meer met rock & roll, elektronisch geluid en psychedelica, hoewel haar stijl altijd sterk geworteld bleef in de roots-traditie. Haar muziek werd gesampled door allerlei internationale artiesten zoals 2manydjs en hiphop artiesten Mos Def, Oh No en Dr. Dre.

Inleiding voorafgaand aan het concert
Om 19.15 uur vindt een inleiding plaats over Bağcans roerige leven, haar carrière en haar teksten. Besproken wordt hoe ze uitgroeide tot het icoon dat ze voor velen is en de impact van haar songs vijftig jaar geleden en vandaag de dag. Plekken kunnen gereserveerd worden bij het bestellen van concerttickets (2,- extra per persoon).

Wie wij zijn – programma in het teken van Turkije
Het concert van Selda Bağcan is onderdeel van het programma Wie wij zijn dat in het teken staat van Turkije. Naast het optreden van Selda zullen ook diverse auteurs met een Turkse achtergrond als Çiler İlhan, Fatma Aydemir en Kerim Göçmen spreken over hun werkTevens verschijnt er een nieuw boek met teksten van onder andere Nazım Hikmet, Yaşar Kemal en Oğuz Atay als kennismaking met de Turkstalige literatuur.

Selda Bağcan
TivoliVredenburg / Grote Zaal
Dinsdag 25 september 2018
Aanvang concert: 20.15 uur
Aanvang inleiding: 19.15 uur
Entree: 27,50 / Huisvrienden van Het Literatuurhuis: 22,50
Entree met inleiding: 29,50 / Huisvrienden van Het Literatuurhuis 24,50

Share