Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De gezelschappen ’t Barre land en Tijdelijke Samenscholing bundelen hun krachten met de onafhankelijke toneelspelers Phi Nguyen, Yorke Mulder-Bhangoo en Sarah Jonker. Samen spelen zij, voor het eerst in Nederland, deze politieke klucht van schrijver Ödön von Horvath. Dit volksstuk met live muziek en zang toont de uitzichtloze en absurde positie van een ‘niemand’ die zijn land wordt uitgezet, maar ook zijn geboorteland niet wordt binnengelaten. Hij raakt verstrikt in politieke intriges, illegale smokkelaarspraktijken en klassieke liefdesgeschiedenissen.

Inleiding door Mart-Jan Zegers: 19:00 – 19:20 uur.
Theaterstuk: 20:00 uur.

Ödön von Horvath (1901-1938) is één van de belangrijkste schrijvers uit de Duitse ballingschapsliteratuur. Hij leefde in het uiteengevallen Oostenrijk-Hongarije van na de eerste wereldoorlog met een heleboel staatlozen op drift, zonder enige vorm van bescherming of recht. ‘De gigantische strijd tussen individu en samenleving vormt de basis van mijn werk, deze eeuwige strijd zonder ooit vrede te kennen, hooguit de illusie dat een individu af en toe een enkel moment van een wapenstilstand geniet.’ Horváth was geen politieke maar wel een geëngageerde schrijver, die met ongekende nuance het dagelijkse leven van de ‘gewone man’ op het toneel bracht, met een subtiele kritische ondertoon. Hij schetste met groot mededogen de lotgevallen van de (kleine)burger in het Midden-Europa van het interbellum dat verscheurd werd door hoop en angst. In zijn inleiding laat Mart-Jan Zegers, dramaturg en theaterdocent aan de HKU, zien hoe Von Horváths theater in velerlei opzichten ook ons hedendaagse leven raakt en ons een spiegel voorhoudt.

Hin und Her
Hin und her gaat over de akelige absurditeit van de werkelijkheid. Een bepaald persoon – een niemand, een vergissing, een ambtelijk geval – wordt land X uitgezet, maar wordt zijn geboorteland Y niet binnengelaten omdat zijn staatsburgerschap daar is verlopen. Hij pendelt over de brug waar aan beide kanten grenswachters plichtbewust hun grenzen bewaken. In zijn grenzeloze existentie raakt hij verstrikt in politieke intriges, illegale smokkelaarspraktijken en klassieke liefdesgeschiedenissen.

Aangevuld met andere bronnen en fragmenten – met live muziek en zang, improvisatie en zonder noemenswaardig decor – speelt Hin und Her zich af in het niemandsland tussen de twee landen: op de houten brug over de grensrivier, maar ook op het toneel, in de zaal, met de woorden en in het hoofd.

Zie ook de hin und her website en doe mee met de hin und her-wedstrijd. Maak met je theatergezelschap of vereniging een filmpje van een scene uit het stuk en win €500.

 

Schrijvers en artiesten:

Mart-Jan Zegers

vrijdag 28 september

Tijd: 19:00 uur
Ticketprijzen: €9 – €18
Soort:
Voertaal:

Locatie

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht Nederland

Share

Share