Spring naar content

31 juli 2018

Salman Rushdie en John Irving naar Utrecht voor het ILFU

John Irving

De Brits-Indiase schrijver Sir Salman Rushdie komt in september naar Utrecht voor een optreden op de Humanities Night van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Bekend van het met de Booker Prize bekroonde Middernachtskinderen en De Duivelsverzen, is de aanleiding voor zijn komst zijn meest recente boek De familie Golden. Daarnaast zal ook John Irving naar het ILFU komen. Vijftig jaar geleden verscheen zijn debuut en veertig jaar geleden zijn bekendste titel De wereld volgens Garp. Daarna genereerde hij grote bekendheid met klassiekers als Hotel New Hampshire, Bidden wij voor Owen Meany en De regels van het ciderhuis, die alle werden verfilmd.

Andere nieuwe bevestigingen voor het festival zijn Prix Goncourt-winnaar Éric Vuillard (Frankrijk), de Britse schrijver en komiek Viv Groskop, Alejandro Zambra (Chili), Leni Zumas (VS), Çiler İlhan (Turkije), Fatma Aydemir (Duitsland) en Aidan McGarry (Groot-Brittannië). Ook de Amerikaanse schrijver Becky Albertalli komt naar Utrecht voor een speciale middag in het young adult-genre. Zij werd bekend met onder andere de bestseller Simon vs. The Homo Sapiens Agenda waarop de succesvolle film Love, Simon is gebaseerd. Aan de line-up van de Nacht van de Poëzie zijn toegevoegd Delphine Lecompte, Arno van Vlierberghe en Moya De Feyter.

“We zijn enorm blij met de komst van zoveel grote schrijvers naar Utrecht, die als Unesco City of Literature nu echt furore begint te maken. Daar plukken we nu al de vruchten van,” aldus Michaël Stoker, festivaldirecteur. Eerder werden al de namen van andere internationale auteurs bekendgemaakt die naar Utrecht zullen komen voor het ILFU dat plaatsvindt van 15 tot en met 29 september. Onder andere Paolo Cognetti, Lisa Halliday, Sir Antony Beevor en Julian Barnes treden op tijdens het ILFU. Een aantal van de internationale auteurs zal tevens deelnemen aan exclusieve Book Clubs, kleine leessessies met een beperkt aantal deelnemers in Het Literatuurhuis.

Start kaartverkoop ILFU op 1 augustus

De verkoop van kaarten voor alle lezingen, optredens, Book Clubs en evenementen van het ILFU start speciaal voor Huisvrienden van Het Literatuurhuis op woensdag 1 augustus via de website van het ILFU. Nieuwe Huisvrienden kunnen meteen gebruik maken van hun vriendenvoordeel bij het kopen van kaartjes.

De algemene kaartverkoop voor alle ILFU-evenementen gaat op woensdag 8 augustus van start via de website www.ilfu.nl. De kaartverkoop van het grootste poëziefestival van Nederland, de 36ste Nacht van de Poëzie op 29 september, verloopt via de geheel vernieuwde website www.nachtvandepoezie.nl.

Programma ILFU 2018

Het programma van het ILFU is vanaf woensdagmiddag 1 augustus te raadplegen op de website www.ilfu.nl. Van de solo-avonden van Irving, Cognetti en Barnes, een internationale romanavond in samenwerking met De Groene Amsterdammer, de Anna Karenina Marathon tot de Boekenparade en De Utrechtse Boekenmarkt tijdens het Uitfeest op 16 september: er is voor elke liefhebber van boeken en lezen, literatuur en poëzie wel iets te doen tijdens het festival. Dat is ook wat het ILFU beoogt: het brengt hoogtepunten uit het enorme boekenaanbod samen in de stad die eind vorig jaar door UNESCO tot City of Literature werd benoemd.

Het ILFU 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, het Nederlands Letterenfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, K.F. Hein Fonds, Utrecht Marketing en het Lira Fonds.

 

 

Share